Jak správně přikrmovat zvěř

přidáno: 15. 12. 2010 9:44, autor: Jakub Novotný   [ aktualizováno 15. 12. 2010 10:19 ]
Volně žijící zvěř je schopná přežít zimní období v celku bez úhony, ovšem za předpokladu, že je v dobré fyzické kondici  a je na zimu připravena. K tomu aby se tak stalo přispíváme přikrmováním. O co jde?
    Například srnčí zvěř se na zimu připravuje už od září , kdy se intenzivně pase na dosud bohaté nabídce a vytváří si bohaté tukové zásoby z kterých pak vystačí celou zimu. Právě v této době začínáme zvěři předkládat jadrné krmivo , nejlépe energeticky výživné, ideálně ječmen. Tak jak postupem ubývá přirozené nabídky, zvěř stále více navštěvuje krmná zařízení . 
    V té době dochází u zvěře ke změnám trávícího ústrojí. Mění se střevní mikroflóra, mění se žaludeční výstelka, počet klků žaludku se snižuje. Zvěř se připravuje na zimní půst. V této době ( polovina prosince cca)  bychom již neměli zvěři předkládat bohatě energetická krmiva, spíše se zaměřit na krmiva s větším obsahem vlákniny (oves). V době bohaté sněhové pokrývky nesmíme zapomenout na kvalitní seno, letninu ( usušené mladé výhonky keřů , kopřiv, malinoviní apod.) Pokud bychom stále intenzivně předkládali energeticky bohaté krmivo, způsobíme zvěři spíše zažívací problémy. V žádném případě srnčí zvěři nepředkládáme pšenici ! Ta obsahuje velké procento lepku, který srnčí zvěř není schopna strávit a energii , kterou zvěř vynaloží na ztrávení zvěř natolik vysílí, že může uhynout.
    Celoročně je nutné předkládat zvěři sůl a to z toho důvodu, aby vyvážily podíl draslíku v přijímané potravě. 
Comments